Thursday, April 24, 2008

Resepi Junjungan Kasih : Ikan Goreng Halia

Bahan-bahan
1 ekor ikan bersisik bersaiz sederhana
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam halus
minyak masak untuk menggoreng
1 1/2 inci halia
4-5 ulas bawang putih
1-2 sudu besar minyak bijan
1-2 sudu besar bawang goreng
2-3 biji limau kasturi
2-3 sudu besar kicap manis atau sederhana
hirisan cili merah
hirisan daun bawang
hirisan daun sup

Cara-cara
1. Ikan disisik dan dibuang perut, bersihkan dan kelar.
2. Perapkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam .
3. Panaskan minyak masak dengan api sederhana.
4. Goreng ikan sehingga garing atau separuh garing, ikut suka.
5. Ketepikan.
6. Halia dibuang kulit dan dipotong halus, macam bilah mancis.
7. Bawang putih pun sama.
8. Panaskan minyak bijan dengan api sederhana.
9. Gorengkan halia dan bawang putih sehingga kekuningan.
10. Angkat dan tuang ke atas ikan goreng, dengan minyaknya sekali.
11. Taburkan bawang goreng ke atasnya.
12. Perah air limau kasturi dan renjiskan kicap sehingga bergenang.
13. Kalau suka, tabur hirisan cili merah, daun bawang dan daun sup.
14. Siap untuk dihidangkan.

Nota
1. Saya biasa menggunakan ikan siakap, gut-gut, kerapu, kerisi atau gelama. Gandakan jumlahnya jika menggunakan ikan bersaiz kecil.
2. Jika ketiadaan stok bawang goreng, kupaslah beberapa ulas bawang merah, hiriskan dan goreng bersama halia dan bawang putih atau secara berasingan.
3. Boleh juga menggantikan limau kasturi dengan limau nipis dan kicap manis atau sederhana dengan kicap masin, kalau suka, atau ketiadaan stok bahan-bahan itu di rumah, tetapi kurangkan jumlah garam semasa memerap ikan jika kicap masin digunakan.

Sebenarnya, suami saya yang mengajar saya memasak ikan goreng halia ini semasa saya mula-mula berkahwin dengannya dulu dalam rangka untuk memudahkan dan memesrakan saya dengan resepi dan selera keluarga.

Sunday, April 20, 2008

Panduan Asas IB/Mengesan Punca Bayi dan Anak Kecil Menangis

Apa sebab bayi/anak kecil menangis? Anda tentu tertanya-tanya sebab bayi/anak kecil tak dapat memberitahu anda dengan bahasa yang boleh anda fahami. Tapi saya percaya, anda tentu dapat meneka daripada sumber-sumber yang pernah anda baca/dengar. Mungkin bayi/anak kecil anda kelaparan, atau basah, atau tak selesa atau mengantuk, atau sakit..apalah baby ni asyik-asyik nak menangis je..
Anda pun mula memeriksa satu persatu, jika anda tak suka bayi/anak kecil anda terus menangis, melainkan anda suka..? Mulakan dengan lampin basah rasanya paling senang untuk dikesan. Intai saja di celah-celah lampinnya, kalau ya selesai masalah, kalau menangis lagi 'check' yang lain pula. Hulur botol susu, langkah yang mudah juga. Kalau masalah tak selesai juga dodoikan, tak tidur juga, dan masih menangis lagi..kepanasan ke? Cuba buka/lajukan kipas ataupun 'on'kan 'aircond'. Atau kesejukan, tutup kipas/aircond? Kalau tak 'settle' juga, sakit ke anak aku ni?
Macam mana nak periksa yang ini? Letakkan tapak tangan anda di dahinya, panas ke? Genggam telapak tangannya, sejukke? Sentuh tapak kakinya, sejuk ke? Begitu juga labu betisnya, sejuk atau suam biasa. Periksa perutnya adakah kembung, dengan meletakkan telapak tangan anda di atas mana-mana bahagian perutnya yang disyaki, biasanya di antara pusat dan ulu hati, di bahagian kiri dan kanan pusat, juga di bawah pusat. Jentik belakang jari anda. Anda akan dapat dengar/bezakan bunyi perut kembung/berangin daripada biasa.
Kalau demam, tentulah badannya panas, berilah ubat demam atau lebih baik bawa ke klinik supaya doktor tentukan masalah dan ubatannya..Kalau selsema dan banyak lendir mengganggu pernafasannya dan menyukarkannya apabila berbaring/minum susu, sapulah 'vick' atau 'tiger balm' atau 'balm' kayu putih dengan mengikut salur tenggorok/pernafasannya. Juga di bahagian belakang badannya dengan mengikut jalur tulang belakangnya.
Kalau sakit perut atau kembung, biasanya telapak kaki dan labu betisnya sejuk dan dahinya mungkin berpeluh. Cubalah sapu minyak angin yang sesuai ke perut, belakang, labu betis dan telapak kaki. Urutlah perlahan bersesuaian dengan bayi/anak yang masih kecil. Anda mungkin dapat redakan tangisannya.
Untuk rawatan lanjut bawalah berjumpa doktor.
Mungkin juga, bayi/anak kecil anda menangis kerana mengada-ngada. Puncanya tentulah inginkan perhatian anda. Nilaikan, perlukah anda layan agar anak anda mendapat cukup perhatian dan belaian kasih sayang anda atau anda abaikan agar tak berlebih-lebih/berlanjutan 'ada'nya. Janganlah terus mengambil langkah membiarkan kerana anda mungkin seorang ibu bekerja yang telah meletakkan bayi/anak anda dalam jagaan/belaian orang lain sepanjang hari. Hanya baki hari setelah anda pulang dari bekerja dan sebelum anak atau anda melelapkan mata dan di hari-hari cuti saja anda bersama mereka. Janganlah jadikan penat (dan malas) sebagai alasan anda. Janganlah juga membiarkan orang lain mengambil alih tempat anda sebagai ibunya.
Selain itu, tangisan itu juga mengganggu ketenteraman orang lain yang berada/turut mendiami rumah anda. Kalaulah ada nenek anda yang sudah tua/uzur, bapa anda yang sakit jantung, malahan jiran-jiran pun boleh mendengar jeritan/raungan anak anda. Perhatikanlah.

Tuesday, April 15, 2008

Panduan Membasuh Botol

Panduan ini hanya sesuai digunakan untuk botol yang bermulut kecil sahaja, yang tidak muat untuk memasukkan tangan ke dalamnya.

Bahan-bahan
Botol kotor
Air sabun
Sponge kecil
Air bersih

Cara-cara
1. Masukkan air bersih ke dalam botol anggaran sejumlah 1/4 botol dan digoncang beberapa kali untuk mengeluarkan kotoran kasar daripadanya, tuang keluar air itu.
2. Masukkan air sabun cair anggaran sejumlah 1/8 botol bersama-sama sponge kecil yang agak-agak boleh muat mulut botol, untuk memasukkan ke dalamnya dan lebih penting lagi untuk mengeluarkannya nanti.
3. Goncang beberapa kali dan tuang.
4. Ulang jika perlu, sehingga bersih.
5. Bilas dengan air bersih.
6. Keringkan.
7. Siap untuk digunakan.

Cara Traditional Membersihkan Botol
1. Masukkan sedikit pasir ke dalam botol yang kotor itu bersama sedikit air.
2. Goncang beberapa kali sehingga bersih.
3. Bilas dengan air sabun dan kemudiannya dengan air bersih pula.
4. Keringkan dan siap untuk digunakan.

Sebenarnya teringat nak tulis post ini semasa mencuci botol susu segar untuk dijadikan bekas air masak dan dok teringat nostalgia lama membasuh botol di rumah kita di GS. Kan dulu ada setimbun lebihan pasir di bawah pokok ubi kanji di depan pintu masuk tu.

Monday, April 14, 2008

Air Soya Panas-Panas - Buatan Sendiri

Bahan-bahan
Kacang soya
Gula
Garam
Daun pandan
Halia
Air

Cara-cara
1. Bersihkan kacang soya dan rendam semalaman.
2. Buang air rendaman, bersihkan kacang sekali lagi dan blend dengan air biasa, dengan nisbah sukatan 1 cawan kacang : 2 cawan air.
3. Tapis bancuhan air kacang soya menggunakan kain kasa atau lain-lain yang sesuai.
4. Masukkan ke dalam sebuah periuk yang sesuai.
5. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
6. Masukkan daun pandan secukupnya supaya wangi.
7. Masukkan halia yang dititik secukupnya untuk rasa halia.
8. Masaklah di atas api sederhana sambil dikacau-kacau sehingga mendidih.
9. Angkat dan sedia untuk diminum panas-panas atau disejukkan untuk dijadikan minuman sejuk.

Cara-cara membuat air soya ini saya perolehi daripada jiran belakang rumah saya, Haryati semasa dihulurnya sekole air soya panas buatannya sendiri Sabtu lalu.

Friday, April 11, 2008

Mee Goreng Mamak dan Nasi Goreng Mamak

(Sebagaimana yang saya perhatikan mamak menggorengnya dan bertanya sepatah dua di sebuah restoran mamak di sempadan Taman Maluri/Taman Nirwana/Kg. Pandan)

Bahan-bahan
(Saiz hidangan : 1/seorang)
Minyak masak, anggaran 1/4-1/2 senduk sederhana
Hirisan bawang putih, anggaran daripada 2-3 ulas
Hirisan bawang besar, anggaran 1/8-1/4 labu
Hirisan cili api, anggaran 2-3 biji
Hirisan tauhu, anggaran daripada 1-2 keping
Hirisan kobis, anggaran segenggam kecil/sederhana
Hirisan sawi, anggaran segenggam kecil/sederhana
Taugeh, anggaran segenggam kecil/sederhana
Telur, sebiji
Campuran bawang, cili dan kacang yang dah diblend dan dimasak/tumis bersama, anggaran 1/2-1 senduk kecil
Kicap pekat, anggaran 1/4-1/2 senduk kecil
Kicap cair, anggaran 1/4-1/2 senduk kecil
Perahan limau kasturi, 1 biji
Mee kuning, anggaran segenggam besar/satu hidangan/seorang makan.

Cara-cara
1. Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan biarkan panas.
2. Masukkan hirisan bawang putih, biar seketika, kacau.
3. Masukkan hirisan bawang besar, biar seketika, kacau.
4. Masukkan hirisan cili, biarkan seketika, kacau.
5. Masukkan hirisan tauhu, biarkan seketika, kacau rata.
6. Masukkan kobis, biarkan seketika, kacau rata.
7. Masukkan sawi, biarkan seketika, kacau rata.
8. Masukkan tauge, biarkan seketika, kacau rata.
9. Pecahkan telur, besarkan api, biarkan seketika dan kacau rata.
10. Masukkan campuran bawang, cili dan kacang dan kacau rata.
11. Masukkan kicap pekat dan kacau lagi.
12. Masukkan kicap cair dan kacau lagi.
13. Masukkan perahan limau kasturi dan kacau lagi.
14. Masukkan mee kuning dan kacau sehingga semuanya bergaul rata.
15. Matikan api, angkat dan hidangkan panas-panas.

Perhatian/Tips
Jika anda mencuba resepi ini, anda kenalah bayangkan cara-cara/tingkahlaku mamak semasa menggoreng di restoran mamak, yakni cepat, sebab :-
i. hirisan bawang putih, bawang besar dan cili api tidaklah digoreng sehingga kuning atau garing, sekadar seketika saja.
ii. tauhu pun sama.
iii. sayuran juga sekadar digaul dengan hirisan-hirisan di atas agar bercampur rata, tidak layu/lembik, malahan rangup dan tidak mengeluarkan airnya.
iv. telur digoreng hingga masak dan garing dengan cepat sebab tu dibesarkan api.
v. campuran bawang, cili dan kacang digaul rata saja sebab ia telah dimasak terlebih dahulu.
vi. kicap cair, kicap pekat dan perahan limau dimasak sehingga agak kering, dengan cepat, oleh itu menggunakan api yang sesuai/lebih besar agar tidak berlebihan cairan yang akan menyebabkan mee goreng terlalu basah atau sayuran lembik/tidak rangup.

Nasi Goreng Mamak
Bahan-bahan dan cara-cara yang sama cuma gantikan mee kuning dengan nasi putih dan diterbalikkan aturan iaitu sayuran dimasukkan lebih kemudian yakni selepas semua bahan lain telah dimasukkan kecuali nasi sebab nasi goreng lebih kering berbanding mee goreng dan sayurannya lebih rangup. Untuk nasi goreng ni, saya nampak mamak tu taruk perencah serbuk daripada mee segera yang tak digunakan/lebihan untuk memasak mee segera yang diorder. Kalau anda tiada stok bahan ini ataupun tidak suka, abaikan, seperti saya.

Menarik/Teknik Mamak Membuat perahan Limau Kasturi
Sebab nak cepat agaknya, limau dibelah dua, diperah terus ke dalam senduk menggoreng tanpa membuang/mencungkil keluar bijinya terlebih dahulu. Lepas tu barulah biji-biji itu disaring samada dengan menuangkan terus perahan limau ke dalam kuali dengan perlahan/berhati-hati agar biji-biji tu tak 'go' sekali atau mengais biji-biji tu keluar daripada senduk dengan menggunakan apa-apa saja peralatan yang ada kat tepi/yang boleh dicapai dengan mudah eg. sudu, garfu atau pisau.

Modifikasi
Oleh kerana saya tak buat campuran bawang, cili dan kacang sebagaimana mamak sediakan, jadi saya telah menggantikannya dengan cili kering yang diblend bersendirian dan lebihan kuah satay/nasi himpit yang saya andaikan mempunyai campuran kacang dan bawang secukupnya dan dah dimasak dengan sempurna. Oleh itu juga saya ubah aturannya iaitu menumiskan cili blend selepas hirisan-hirisan bawang putih, bawang besar dan cili api telah dimasukkan agar cili blend tu masak dengan sempurna juga. Campuran bawang dan kacang (lebihan kuah satay/nasi himpit tu), saya letakkan di aturan asal iaitu sewaktu campuran bawang, cili dan kacang sepatutnya dimasukkan. Hasil peniruan daripada pemerhatian saya di restoran mamak tu dengan sedikit modifikasi agak memberangsangkan sebab suami saya kata sama macam kat restoran mamak!