Friday, March 12, 2010

Akhirnya Langkahku Sampai Di Sini





33 comments:

Nida said...

X leh nak describe Hcy kan perasaan itu. ida n family Insyaallah akan kesana awal April. mertua mari sini hujung minggu ni, akan ke sana dgn keluarga mertua.

Ibu WA Alim said...

Kenapa blog Ida dah tak open to everyone? Mcm mana Hcy nak masuk?

Yasmin's Mummy said...

kenapa gambar je? cerita-ceriti la jugak. Zan dan Na dah mula pergi kursus haji.

Yes Nida, why did you lock your blog? Ada top secret ke?

Ibu WA Alim said...

Alhamdulillah, dia org dah dpt panggilan/tawaran haji ke?

Ai Cek Mek Da ni, tentu sdg busy..

Yasmin's Mummy said...

Belum. Diorang saja pergi kursus dulu. Giliran diorang 2,3 tahun lagi. Semangat la sikit bila tengok k yah dah selamat menjadi hajjah

Ibu WA Alim said...

Alhamdulillah, sampai seru..
Moga dpermudahkan Allah swt..

cekna said...

ho la. ari tu pin ajak saya saje2 gi dgr.smgt tgk awak gi gamaknya.tp dia kata tunggu imani besar sikit.
kita org tak tahu lg bila.sj je gi kursus dulu.ari ni dah masuk siri ke 5.dah 2 minggu sy bawa imani sama.sama2 dok atas lantai ngan zan dgr ceramah. ari ni imani pun byk jg ceramah.tok butir gapo satu lagi cakap dia.tp gak sama naik ngan penceramah.mgu depan malas bawak doh lagu ni gak.
saya pun dah byk kali nak masuk blog ida tak dpt.

qalamunir said...

Baguslah awak dan Ze dah bermula..ianya satu langkah awal utk kesempurnaan dlm melakukan ibadah haji dan seterusnya mendpt haji yg mabrur..berjaya melaksanakan rukun kelima tu satu kewajipan dan mendpt haji mabrur tu satu kejayaan hakiki..Insyaallah, mudah2an Allah kabulkan..
Dgr tu Nida..semua dah bishing2..

Yasmin's Mummy said...

KAk Yah dapat my message about makan2? Boleh datang tak? Kalau tak, I'm thinking of changing the date coz Adik tak boleh datang date tu.. tak nak nanti buat makan seya dok berkelip pah soghe2..

qalamunir said...

Dpt, blh dtg kot, setakat ni takde apa2 komitmen lagi pd tarikh tu..
Tp cubalah cari tarikh lain yg adik blh dtg juga..

Nida said...

Hcy, Cekna n YM..sebenarnya mami n che su dtg sini, takutlak diaorg terbaca tulisan ida yg kdg2 tu mengarut banyok..heheh.. lagipun che su sokmo guna kompuiter utk FB, alamat blog pulok dok atas sekali, tu yg tutup n x invite sapo2 pun termasuk hubby sendiri. Hubby pun terkezut tiba2 x leh masuk. Malas doh nok nulih loni, FB lagi senang..cekna masukla FB ;)

Ibu WA Alim said...

Tulihla after dia org balik M'sia..
Hcy malas nak buka fb..

Yasmin's Mummy said...

IWA.. makan2 date dah ditukar ke 24/4, 4pm onwards. Awak mesti datang tolong masak atau paling2 kurang tolong cuci periuk haha

qalamunir said...

Takutnya nak jwb komen ni..

(Dah tgk sms awak semlm.)

cekna said...

haa nida cekna dah ada FB.tapi seronok nulis dlm blog lagi la

Nida said...

cekna..seronokkkk C.ana dah ada FB.. tulisla C.ana blog, Ida suka baca blog cuma Ida nok nnulis panjang2 banyok gangguan.. tapi, ni dah ada 2/3 idea dlm kepala nak tulis dalam blog, bila boleh mengarang x taula.. Ida bukak doh blog, MIL n SIL kelik M'sia doh.

Ummu Auni Afif said...

gambar CY sujud tu best! aini suka. nanti updatelah cerita sekali. dapat tak sijil dari TH?

qalamunir said...

Dpt, lama dah, sekalilah dgn Aini dpt hari tu kot..

noah said...

salam. sy ni ketinggalan dah nak beri komen tapi nak komen gak. bukan tak melawat blog cuma bila komen tak berjaya post.

tentang kursus haji tu mula-mula tu kerana nak ajak MHY ke tanah suci bersama-sama. Pada mula nya sy je gi kursus seminggu kemudian barulah dia pergi tapi yg kelakarnya sy gi kursus Th kat jertih hari sabtu, MHY pulak gi kursus swasta kat KG Raja ptg jumaat.pas tu minggu ketiga sy ikut MHY dan hari sabtu dia ikut sy. jadi 2 kali seminggu kami kursus cam beria-ria dpt g tahun ni.Bila dah g kursus smangat nak g tu lebih . Mula2 tu nak buat rayuan tapi bila org TH kata ada 50 ribu lebih lagi warga emas dalam penantian sy pun batal kan niat biarlah kami ikut giliran, 2014/2015 tu tak lama dah kut.....insyaallah.

Ibu WA Alim said...

Syabas utk awak berdua..sampai 2x seminggu gi kursus..tp bagus utk naikkan semangat/seruan haji tu..

Pasal awak tak nak buat rayuan tu terpulanglah pd awak..lain org lain permasalahannya..tp awak mungkin akan dpt lbh awal juga dr thn dsenarai..jadi bersedialah sedari awal..

Saya dulu masa attended kursus haj perdana d Putra Jaya..ada sorang ustaz tu kata..kita blh kata dpt quota tu atau quota ni..tp yg sbnrnya adalah..Allah dah panggil kita..

Nida said...

Salam Hcy.. tok se singgoh ko 'rumoh' Ida, dok tunggu komen Hcy ni sbb Hcy lagi banyak tahu bab2 agama ni. Rindu ko komen Hcy ni ;)

Ibu WA Alim said...

Gi doh/jugok, cumo kdg2
1/ takdo mud,
2/tok raso nok komen,
3/tok tau nak komen,
4/ ingat ko komen doh,
5/ malah nok baco,
6/ raso mcm bodo pulok,
7/ rasonyo mmanda je sblm2 ni,
8/ tokde nok mmike,
9/ pallo loni laen mcm,
10/ otok pong lambat pick ap,
11/ maso dgn comp loni terhad,
12/ ado tambahe kerijo,
13/ che'abg ado dumoh,
14/ comp dio konker,
15/ bia org laen komen jahlah,
16/ tak apo kalu Hcy tok komeng pong,
17/nati kalu hok laight2, de tgh mud/pallo/otok ok, Hcy komeng.

Bkn sajo nok cari alase pjg2 ni.

Nida said...

Hcy..hok no 6 tu, tok sedap jah Ida rasa. Ida ada tulis hok do'oh ko? Ida mari saudi n rasa banyok benda bab2 agama terlalu kurang penelitian. Pastu teringat pulok kisah Hcy tulis dale bab mandi junub dan Kak D (umur 53), jiran Ida loni pun oyak mace hok hcy oyak n buku kanak2 sini pun citer mandi junub mace hok hcy citer n Nik Aziz MB kelate (kami dok download ceramah dia loni) pun citer cara hok serupo. Sebab sini org Saudi pegangan mazhab Hanafi sedangkan kita M'sia Shafi'i. Tapi, org Saudi x berehi citer pasal mazhab, gapo2 mereka suko guna perkataan rujuk dari Quran n hadis bukan ikut pandangan mazhab.

No 7 tu tok sohla tulis gitu sbb penulisan Hcy sebenarnya byk membuka mata Ida yg sebelum ni dok terima jah gapo hok diajar di sekolah n ingat caranya lengkap doh, rupa2nya banyokkkkkkk hok Ida tok tahu lagi.

No 16 tu, nok Hcy komen, komen Hcy menghiburkan hati tamboh2 dok sini kesunyian, blog n Fb menjadi teman. Hcy jugok dulu ajok Ida join blog ni, loni meninggalkan Ida pulok.. huwaaa.

sebenarnya perasaan nok tutup blog n FB (nok tertekan doh button tutup akaun FB) sbb ada perkara hok Ida nok fokus loni. Tapi, takut sedara-mara rindu pulok.. kikikik..

Ibu WA Alim said...

Toksoh dok rusinglah..keluargo kito mmg jenih teruh trg..wp kdg2 tepuko jugok..tp moleklah utk muhasaboh diri..raso mcm yo no. 6 & 7 tu..sbb kdg2 keno smeh dgn usta' kak kelah nngaji..kdg2 raso saeng2 pong pande semcm jah..kdg2..uh malah nok cerito lg..

Tula Hcy raso keno slo daun sikit..bia pade dgn ilmu hok kure..de peribadi hok tok seberapo..

Pulok2 doh jadi h loni..keno jago jugoklah tato susila..ke org kato h ni guano pulok..

Tu yg sajo buboh/tamboh h tu kat namo..bia diri sediri ingat sokmo2..tokleh doh nok ikot de..

Pasa tulise Hcy hok samo/lbh krg dgn pandange org laen tu..mukeng sb rujukenyo samo..Hcy kopi sebijik2 dr buku Bimbinge Mukmin Imam Al Ghazali..dtamboh dgn pendpt Hawe yg diingatnyo dr pengajienyo dgn Allohyarham Ustaz Mohammad Ismail, bekah pensyarah UKM dulu..

Toksohlah tutop akaun2 tu..sbb itu caro anok beranok nok berubong de nok tau kaba berito..dgn kos yg lbh rendoh..asa msg2 jago tata susilo mcm hok Da copy paste tulise Ustaz Zaharudin tu..

Wp Hcy krg doh nngomeng de tok kerek doh gi melawat mcm dulu..

Yasmin's Mummy said...

Bila nak update blog ni? Boring dah baca comments panjang berjela kat sini. Walaupun dah jadi hajjah, masih boleh menulis blog. Tak nak merapu macam saya, buat lah tulisan bercorak islamic ke, ilmiah ke, apa2 lah..

qalamunir said...

Yg bercorak islamic/ilmiah tu lah yg berat tak terbawa tu..kalu yg merapu tu ringanla sikit..

Awak punya blog tak merapu bg saya..

Nantikan kemunculan.. jeng.. jeng.. jeng..

-hky

Yasmin's Mummy said...

wah suspens ni, siap ada mukaddimah jeng jeng lagi..

Nida said...

betul tu ym, x cekak nok scroll doh ni. Hcy, x sabar menunggu jeng, jeng, jeng tu..

Nida said...

Salam hcy,
lamoooonyo senyap. Bila Hcy nok update blog? Org disini kesunyian.. huhu.

qalamunir said...

Sori Da, Hcy jarang @ pc skrg..itu yg lama tak update tu..sbnrnya ada juga idea2 @ kepala tp tak terzahir..

Org d sana pun lama tak update?

Bila nak balik M'sia? Rindu nak gi Pinggiran..

Sabar dlm kesunyian!

Nida said...

Hcy..x cekak nok scroll doh ni utk tulis komen. updatela sepatah dua.

Eh! X acila Hcy, memulangkan paku serpih..hihi..x de la nok update, mace Hcy jgk byk nok tulis, tulis dlm kepala je la, dr satu topik ke satu topik..byk doh topik2 dlm kepala 'terdelete' bila topik baru naik..heheh.

Balik mesia Insyaalah bulan June thn depan. Anak2 cuti sklh panjang. Abg Amran pun dok kumpul cuti byk2 supaya boleh balik cuti lamo. Ida pun rindu jugok ko Pinggiran huhu..

*Ida teghiok ko'o 2 hari lepas bila tertengok FB Abe re n tgk umi masuk FB n gambar2 umi upload dok belajar komputer. Rindunyo x leh nok oyak Hcy ko Umi n ayah. Jgn oyak ko umi Ida teghiok tu, takut umi sedih..

Ibu WA Alim said...

Hcy pun baru perasan Umi masuk fb..dah confirm dah umi jadi fren..

Hcy sbnrnya dok fikir nak stop blog ni dan buka blog lain tp mcm takde masa je..padahal byk masa..

Tgklah nanti..

Bo la dok scroll down nyo..updatela blog Ida tu..kita berkomenan d sana..

muhammad amiruddien said...

my website...

http://tadika.tk

terima kasih...